Brno – Food Turistika

Brno – Food Turistika

 Ako som sa dostal k tomu písať food blog? Moja žena má fashion blog „Nita„, na ktorý chodíme pravidelne fotiť nejaké veci a to bol asi taký začiatok. Ale pravdu povediac, dostal som sa k tomu „ako slepé kura k zrnu.“ Pár dní dozadu sme boli s mojou ženou na dovolenke v Brne, kde sme sa rozhodli absolvovať tzv. food turistiku,  o ktorej sa dozviete v tomto článku. Anit našla na internete tipy, ktoré podniky stoja za návštevu a vydali sme sa na túru za jedlom. Vtedy padol nápad na tento blog Chilli Mønkey. Nakoľko spolu veľmi radi varíme a často navštevujeme nové zaujímavé reštaurácie a kaviarne, na tomto blogu sa budem snažiť priblížiť vám svoj názor, jedlá a sem tam prispieť svojim vlastným výtvorom.  Tak a teraz k tej našej food turistike.

Ako som už spomínal, ešte pred našou dovolenkou sme si našli pár tipov na bistrá a kaviarne v Brne, ktoré určite nesmiete minúť. Nakoľko ich bolo viac, museli sme si to nejako rozumne rozhodiť, inak by sme buď to po toľkej káve nespali alebo by sme sa od veľkého množstva jedál nepohli.

The Erin´s flag

Bola streda a to bol začiatok nášho „obžerstva“. Vystúpili sme na Hlavnom nádraží a spolu s našim psom Elou sme sa pustili do mesta. Po ceste za prvou zastávkou sme narazili na Írsky pub THE ERIN´S FLAG (Biskupská 3). Nakoľko som milovník whisky, hlavne tej Írskej toto som si nemohol nechať ujsť. Pri vstupe boli dva veľké drevené sudy a interiér bol dokonalý. Keď si predstavíte nejaký film kde chodia páni podnikatelia po práci na cigaru a pohárik tak to bolo ono. V ponukovom lístku som si nevedel vybrať, ale chcel som vyskúšať niečo nové. Nechal som si preto poradiť od barmana, ktorý mi odporučil exotiku, japonskú whisky Nikka Nikka. Vôňa bola trošku výraznejšia ako som zvyknutý, ale chuť ma prekvapila. Bola ostrejšia a prenikavejšia no veľmi dobrá. Kto je milovníkom whisky či už Írskej, Škótskej, Americkej alebo inej určite tento pub nevynechajte.

Gill´s Coffe shop & espresso bar

Po poháriku dobrej whisky sme sa vybrali za svojou prvou zastávkou Gill´s Coffe shop & espresso bar (Veveří 456/9). Ide o kaviareň kde ponúkajú kávu z brnenskej pražiarne. Donedávna bolo možné si ich kávu len objednať na webe, no v súčasnosti si svoju kofeínovú chvíľku môžete vychutnať v malej kaviarničke, poprípade si ku káve dať aj nejaký ten koláčik. Ochutnali sme kávu z Nikaragui a Guatemaly. Ako laik čo sa chuti kávy týka, ma asi mnoho ľudí ukameňuje, ale po ochutnaní som mal pocit že som si dal práve citrónovú kávu. Bola na môj vkus dosť kyslá. A aj keď sme sa najskôr pokúsili piť ju bez cukru, nakoniec sme sa mu nevyhli. Možno raz, keď „dospejem“ sa tam vrátim a skúsim to znova.

Soul Bistro

Náš ďalší deň food turistiky sme začali návštevou vili Tugendhat kde sa nejedlo ale po raňajkách sa pýtalo trošku vytráviť pred obedom. Obed sme si dali v bistre Soul (Jezuitská 7/10). Skúsili sme dve jedlá. Prvé boli opečené chlebíky s avokádovým krémom, parmezánom a volským okom. Chuť bola svieža nakoľko v avokáde bolo asi trošku citrónu a parmezán s volským okom to pekne doplnili. Určite to doma skúsim pripraviť aj sám. Druhé jedlo bol hummus s arabským chlebíkom, na ktorom bolo pesto zo sušených paradajok a syr. Hummus som už párkrát jedol, ale v takomto prevedení ešte nie. Bola to veľmi príjemná zmena a oživenie. Spolu s rajčinami bol hummus dokonale zladený a syr tomu už dodal len také pozlátko.

Skøg Urban Hub & Božský kopeček

 

Po tomto dobrom obede sme si dali menšiu prechádzku a len na skok sme sa zastavili na limonádu a sójové laté v Skøg urban hub (Dominikánske námestie) a ochutnali sme aj super zmrzlinu Božský kopeček (Zelný trh), ktorú predávali zo štýlového „autíčka“. Keďže sme mali v pláne absolvovať ešte nejaké jedlo bolo potrebné nech nám aj vytrávi a tak sme si pozreli brnenské technické múzeum. Tam sme strávili asi hodinu a po príchode do mesta bol čas na jedlo.

Pin Up Gril

Cestou sme stretli dve slečny, oblečené v super šatočkách, ktoré nám strčili do rúk letáčik s burgrárňou Pin Up Gril (Dvořáková). Milujeme burgre a tak sme sa nechali nahovoriť. Marketing zvládli dokonale, pred podnikom bolo pristavené americké fáro, interiér bol tiež celkom zaujímavý ale burger. No ten nás veľmi nezaujal. Žemľu nám spálili a jediná výrazná chuť bolo cesnakové maslo. Asi toľko k tomu.

 V melounovém cukru

Posledné miesto, ktoré sme si nechali na koniec je V melounovém cukru (Františkánska 17). Ide o malú kaviareň, no chute majú „veľké“. Neodolali sme ponuke cheescakeov a tak sme si vybrali čokoládovo levanduľový a malinový. Oba boli dokonalé. Poviem vám, miesto som už nemal po prvej polovici ale nechať ho tam sa proste nedalo. Lepší koláčik som asi nikdy nejedol. Obsluha bola milá a stále usmievavá. Pobavila nás aj ich tabuľa s ponukou na ktorej bola Pikačuláda. Kedže nám tu chutilo a prostredie sa nám tiež páčilo, zhodli sme sa, že sa sem musíme vrátiť minimálne každého štvrť roka, dať si koláčik a o kúsok ďalej vo vinyl shope si kúpiť platňu.

Ak máte nejaký dobrý tip na to, čo by sme mali navštíviť pri našej ďalšej návšteve Brna, budem rád ak mi ho napíšte do komentárov.

FOTKY: ANIT A MICHAL BÉRESOVÍ

Sleduj môj blog cez Bloglovin

3 thoughts on “Brno – Food Turistika

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *